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Amendment on 20 June 2025 
Resolved by Technical Committee on 29 January 2025 

 

Safety Measures for Cargo Tanks of Tankers 

Object of Amendment 
Guidance for the Survey and Construction of Steel Ships Part R 

Reason for Amendment 
SOLAS regulation II-2/11.6.1 specifies that venting arrangements (i.e. a primary means) are 
required to ensure that cargo tank pressures do not exceed design parameters during cargo 
loading, unloading, ballasting and de-ballasting. In addition, SOLAS regulation II-2/11.6.3 
specifies that a redundant venting arrangement (i.e. a secondary means) is to be provided in 
the case of failure of the primary venting arrangement. The associated IACS Unified 
Interpretation (UI) SC140 has been already incorporated into the Rules. 
 
Since amendments made to SOLAS regulations II-2/4.5.3.2.2 and 11.6.3.2 in 2017 require 
secondary means of ventilation be capable of preventing over-pressure or under-pressure in 
the event of damage to, or the inadvertent closing of, the means of isolation in cases where 
the same venting arrangements are used for multiple cargo tanks, the Society amended the 
Rules accordingly at the time. 
 
The above meant that the supplying of inert gas by inert gas systems equipped with PV 
breakers as the primary means of ventilation and then using the associated PV breakers as 
secondary means of ventilation allowed by IACS UI SC140 was no longer permitted. On the 
other hand, IACS UI SC140, which had not been reviewed for a long time, was recently 
revised for the sake of making consistency with the SOLAS regulation and then approved at 
the IMO. Accordingly, relevant requirements in the Rules are amended based on the revised 
UI. 

Outline of Amendment 
Delete the requirement in the Guidance for the Survey and Construction of Steel Ships Part 
R relevant to operations supplying inert gas in conjunction with PV breakers because such 
operations are already not permitted in accordance with amendments made to SOLAS in 
2017. 

Effective Date and Application 
This amendment applies to ships for which the date of the contract for construction is on or 
after 1 July 2025. 
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GUIDANCE FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part R FIRE PROTECTION, 
DETECTION AND EXTINCTION 

R11 STRUCTURAL INTEGRITY 

R11.6 Protection of Cargo Tank Structure against 
Pressure or Vacuum 

R11.6.3 Safety Measures in Cargo Tanks 
3 “A secondary means of allowing full flow relief of 

vapour, air or inert gas mixtures” specified in 11.6.3-2, Part 
R of the Rules is to comply with the following requirements: 

((1) and (2) are omitted.) 
(Deleted) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GUIDANCE FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part R FIRE PROTECTION, 
DETECTION AND EXTINCTION 

R11 STRUCTURAL INTEGRITY 

R11.6 Protection of Cargo Tank Structure against 
Pressure or Vacuum 

R11.6.3 Safety Measures in Cargo Tanks 
3 “A secondary means of allowing full flow relief of 

vapour, air or inert gas mixtures” specified in 11.6.3-2, Part 
R of the Rules is to comply with the following requirements: 

((1) and (2) are omitted.) 
(3) For tankers which are equipped with inert gas systems 

complying with the requirements specified in 4.5, 
11.6 and Chapter 35, Part R of the Rules, which 
carry out unloading operation under the conditions 
that the masthead isolation valve for free flow type is 
closed and inert gas is supplied into cargo tanks, the 
secondary means may be arranged taking into account 
that the operation supplying inert gas serves as the 
primary under-pressure protection as specified in 
11.6.1(2), Part R of the Rules. 
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EFFECTIVE DATE AND APPLICATION 
 

1. The effective date of the amendments is 1 July 2025. 
2. Notwithstanding the amendments, the current requirements apply to ships for which the date of contract for 

construction* is before 1 July 2025.  
* “contract for construction” is defined in the latest version of IACS Procedural Requirement (PR) No.29.  

 
IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 

 
1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. This date 

and the construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the contract are to be declared to the classification society by the party applying for the assignment 
of class to a newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels for which the option is ultimately exercised, is the date on which the contract 
to build the series is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for construction are considered a “series of vessels” if they are built to the same approved 
plans for classification purposes. However, vessels within a series may have design alterations from the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to comply with the classification requirements in effect on the date on which the alterations 

are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the absence of the alteration contract, comply with the classification requirements in effect on the 
date on which the alterations are submitted to the Society for approval.  

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised not later than 1 year after the contract to build the series was signed. 
3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, the date of “contract for construction” for such vessels is the date on which 

the amendment to the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The amendment to the contract is to be considered as a “new contract” to which 
1. and 2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for construction” of this modified vessel, or vessels, is the date on which revised contract 
or new contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 
This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 

 

 

 

 


