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(cont) 

Engine bearing temperature monitors or 
equivalent 
 

 
SOLAS II-1/47.2 Chapter II-1, Regulation 47.2 [1981]  reads: 
The wording "or engine bearing temperature monitors" is understood to include all bearings 
i.e. journal and connecting rod bearings. 
"2 Internal combustion engines of 2,250 kW and above or having cylinders of more than 
300 mm bore shall be provided with crankcase oil mist detectors or engine bearing 
temperature monitors or equivalent devices." 
 
Interpretation 
 
1 For crosshead engines: 
The wording "engine bearing" of the term "engine bearing temperature monitors or equivalent 
devices" shallshould be understood to include at least journal and connecting rod bearings 
and the crosshead bearings.  
 
2 For trunk piston engines: 
"Engine bearing temperatures monitors" may be accepted as an alternative to the oil mist 
detector only when the temperature of all bearings, including the piston pin bearings, are 
monitored. 
 
3  The expression "equivalent devices" shallshould include measures applied to engines 
where specific design features to preclude the risk of crankcase explosion are incorporated, 
subject to satisfactory justifications. 
 
4 The examples of acceptable “temperature monitors or equivalent devices” are as 
follows:  
 

.1 a temperature monitoring system of the bearing concerned; 
 
.2 a bearing oil outlet temperature monitoring system; 
 
.3 a splash oil temperature monitoring system; 
 
.4 measures applied to engines where specific design features to 

preclude the risk of crankcase explosions are incorporated, subject to 
satisfactory justifications. 

 
 
Note: 1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on ships 
contracted for construction on or after 1 January 2027.  
 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement (PR) 
No. 29. 
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