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194

2/1.1.1.2
Table
2.1.1

Question

damage
stability

2006/10/2

In current design of bulk carrier with ship's length of 169.5m and after peak
bulkhead and aft machinery bulkhead being the same, total number of
bulkheads is 7, but CSR requires 8 bulkheads to such ships not required to
comply with subdivision requirements. Regarding this requirements, is it
acceptable for such ships complying with the requirements on damage
stability?

Yes. Ships complying with subdivision requirement need not follow the
requirement on the number of watertight bulkhead indicated in Table 1.

195
attc

2/1.3.1.1

Question

after peak
bulkhead

2006/10/31

Are the example case specified below (see attachment) complied with the
requirements that “the after peak bulkhead may be stepped below the
bulkhead deck, provided the degree of safety of ships as regards subdivision
is not thereby diminished.

Yes, if the fire door may be regarded as safe for the purpose of subdivision.

1<

314

2/1.21.2

Question

SOLAS 1I-1

2006/12/22

whichever gives the smallest measurement" should be added to be in
accordance with SOLAS Ch.lI-1, Part B, Reg.11 and for clarification.

That is correct. The words "whichever gives the smallest measurement"”
should be added at the end of the requirement to be in accordance with
SOLAS Ch.lI-1, Reg.11.

351

Ch 2/Sec
3

Question

PMA

2007/2/22

PMA is in principle a SOLAS matter. The cause of the probable argument is
due to the following:-

1. The necessity of safe access is set out in CSR Chl, S3, 2.5.1, however, it
is not clear whether the requirements are relevant to SOLAS PMA or not. In
this respect, the applicability of PMA appears more explicit in CSR-DHOT, S5,
5.1.

2. CSR is required for ships having L of 90 m or more, while PMA as part of
SOLAS is required for ships having GT of 20,000 or more.

3. There must be many ships of which the particulars lie between the 90 m in
length and 20,000 in gross ton, which is left unclear when interpreting for
SAFCON purposes.

4. Taking this opportunity, it is worth consideration that reference to SOLAS,
not as classification matters, be harmonised between CSR-BC and CSR-
DHOT. The International Regulations are transcribed in CSR-BC, which is
user-friendly while on the other hand may cause a possibility of unnecessary
misinterpretations. CSR-DHOT appears simple and clear for that matter.

5. Could you please confirm if all the PMA matters are strictly SOLAS items,
not a class requirement? The requirements of means of access are set out in
Ch1l, S3, 2.5 and Ch2, S3, however, it does not appear explicit that PMA is a
class requirement. Is it that the stipulations in Italic are not class requirements
but SOLAS or other international regulations? SOLAS Reg.ll-1/3-6 requires
PMA for ships of which the gross ton is equal to or greater than 20,000, while
CSR is to apply to ships of which the length is equal to or greater than 90 m.
Such being the case, the following question could arise with respect to
SAFCON, which should cause a dispute.

1: Bulk Carriers >=90m but =<20,000GT --> Class item

2: Bulk Carriers >=90m and >=20,000GT --> Class & SAFCON item.

As suggested, the requirements for PMA arrangements and ship structure
access manual should follow SOLAS II-1/3-6 and need not be applied to bulk
carriers not more than 20,000 gross tonnage. As for Ch.2/Sec.3.1 and 3.2, all
paragraphs are extracted from the corresponding section of Resolution
MSC.158(78) in association with IACS Ul SC191. Therefore, the stipulations in
Italic character mean to follow SOLAS requirements. Accordingly, the 2nd
and 3rd sentences of Ch.1/Sec.3/2.5.1 will be corrected and the clear
application requirement will be added in the Ch 2 Sec 3.
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. Chapt_er 2, eI 1'1.'1'2 Ad.dl.t'(.mal bulkhgads itis stated that "For ships The Subdivision regulations" is the damage stability required by SOLAS in
L not required to comply with subdivision regulations, transverse bulkheads .
439 et Question (I 2007/6/20 |adequately speced, and not less in number than indicated in Tab 1, are to be Ciegieh 7L, (PEGE EH) £ S (el EgH e £
2/1.1.1.2 Bulkheads 1aeq R ysp ’ ’ All bulker with CSR notation are required to comply with subdivision
e regulations. Consequently, the Table 1 will not enforce on the CSR bulkers
Would you like to explain "subdivision regulations"? 9 ' q Y '
Number of watertight bulkheads
Number of Minimum number of bulkheads is indicated in Ch2, Secl, Table 1. Does it Yes, it includes bulkheads required in 1.1.1.
517 | 2/1.1.1.2 Cl watertight 2007/8/20 (include bulkheads required in 1.1.1 such as collision bulkhead, after peak
bulkheads bulkhead and E/R bulkhead(s)?
In SOLAS II-1/Reg.10.6.3, paint locker is considered as a spacing containing
flammable liquids. If this is the case also in CSR BC Rule, the paint locker
TSI 2 GIEE IOVEE 1S EGLTES (D havg a cofferdam,.whlch seems to.be Firstly, this requirement is not a SOLAS requirement. Secondly, the current
) beyond SOLAS requirement and require current ordinal design of ships to be : : ! . ) -
. fire L ; ; . SOLAS requirements regarding the fire protection are considered sufficient as
793 | 2/2.2.1.3 | Question . 2009/1/29 |changed. In addition, it is considered that the current SOLAS requirement is - . .
protection S o . . : you mentioned. Therefore, we will delete the requirement Ch 2 Sec2 [2.1.3]
sufficient, considering the past experiences. Hence, it would be appreciated to |’
) L . . . with a rule change proposal.
inform us of a definition and an example of ‘spaces intended for the carriage
of flammable liquids.’ If the definition is same as that of SOLAS, then it would
be requested to modify the requirement to be line with SOLAS requirement.
SOLAS Ch II-1, Part B, Reg. 11, Para 8 states “Bulkheads shall be fitted
separating the machinery space from cargo and passenger spaces forward
and aft and made watertight up to the freeboard deck”. LR’s Rules allow the
after peak bulkhead to terminate at the first watertight deck above the load
\;v;;::lalgiengl;ntlzt;er:;tc%?r?ekr’yr:gzggI?rlgr%\tgegat%f)?)Teprapsiaeﬂ:\ggrlksr:aze::de 'Z?tt This paragraph will be modified in order to comply with applicable SOLAS
798 | 2/1.3.1.1 | Question | Bulkhead | 2009/3/3 |, o/ "CSR BC Rules, Ch 2, Sect 1, 3.1.1, whilst referring to SOLAS Ch II- .'?ﬁg”clg::?":ﬁ setwill be issued
1, Pt B, Reg 11, states that the after peak bulkhead is to be watertight to the 9 '
freeboard deck.
Can we have clarified the reason for this higher standard of subdivision than
required by SOLAS and LR’s Rules, or does this require a corrigendum?
It is also noted that the CSR OT Rules are in line with SOLAS and LR’s Rules
According to Resolution 151(78), the SOLAS Reg.lI-1/3.6 apply to "Access to
CUl RN P D T I I B EHEEIE L CoE LS The scope of application should be considered as being exactly the same as
carriers". In CSR BC Ch 2, Sec 3 the item 1.1 refers to Resolution 151(78), . P pp ; . " g exactly }
. means of o . " o in SOLAS Reg.lI-1/3.6, i.e. applicable to "Access to and within spaces in, and
853 | 2/3.1.1.1 | Question 2009/1/24 |but its title states "Means of access to cargo and other spaces", which is not . A .
access forward of, the cargo area of oil tankers and bulk carriers". The CSR-BC will

exactly the same scope of application as in SOLAS Reg.lI-1/3.6. Is it
intentional in CSR-BC or is the scope of application to be considered as being
exactly the same as in SOLAS?

be modified accordingly by a RCP.
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903

Text
2/1.2.1.1

guestion

collision
bulkhead

2009/6/26

Regarding the arrangement of collision bulkhead in Ch 2, Sec 1, [2.1.1], the
text of the requirement is coming from SOLAS Ch. II-1, Part B, Reg. 11 and
states that "A collision bulkhead is to be fitted which is to be watertight up to
the freeboard deck. This bulkhead is to be located at a distance from the
forward perpendicular FPLL of not less than 5 per cent of the length LLL of the
ship or 10 m, whichever is the less, and not more than 8 per cent of LLL ".

However, this text is modified by Annex 2 of MSC 216(82), which is entered
into force since 1st january 2009, and wich states in SOLAS Ch. II-1, Part B-2,
Reg 12.1 that "A collision bulkhead shall be fitted which shall be watertight up
to the bulkhead deck. This bulkhead shall be located at a distance from the
forward perpendicular of not less than 0.05L or 10 m, whichever is the less,
and, except as may be permitted by the Administration, not more than 0.08L
or 0.05L + 3 m, whichever is the greater." The text in CSR-BC should be
modified accordingly. More generally, the requirements in CSR-BC coming
from SOLAS and modified by MSC 216(82) should be updated accordingly.

We agree with your comment and will update the rules accordingly.

1007

2/3.1.2.1

Interpretati
on

Safe access
to cargo
holds

2010/2/1

Requirement in Ch 2, Sec 3, [1.2.1] mentions that "Safe access to cargo
holds, cofferdams, ballast tanks and other spaces in the cargo area are to be
direct from the open deck and ...... " . In addition requirement in [1.2.3] states
that "Each cargo hold is to be provided with at least two means of access as
far apart as practicable. In general, these accesses are to be arranged
diagonally......".

In case of a bulk carrier having a forecastle extending afterward the forward
bulkhead of forward cargo hold, the forward access may be arranged from the
main deck but inside forecastle spaces, which cannot be considered as being
from the "open deck"

Our interpretation is that such forward access is allowed provided that the
forecastle spaces are considered safe, i.e. not intended for the carriage of oll
or hazardous cargoes.

It is agreed that the forward access to the forward cargo hold may be
arranged from main deck inside forecastle spaces provided that those spaces
are considered safe, i.e. not intended for the carriage of oil or hazardous
cargoes.

1009

2/3.2

Cl

Definition of

single side

and double
side bulk
carriers

2010/1/18

In Ch 2, Sec 3, [2], some requirements are applicable specifically to single
side bulk carriers (as in [2.9] and [2.11]) and some others are applicable to
double side bulk carriers (as in [2.8] and [2.10]).

There is no definition in CSR-BC on what is a single side bulk carrier and what
is a double side bulk carrier.

As these requirements are originally IMO requirements for means of access, it
is assumed that single side and double side bulk carriers are defined
according to SOLAS Ch XII/1. Please confirm this interpretation.

If this interpretation is correct, it should be convenient to add such definitions
in CSR-BC.

The proposed interpretation is correct. Definitions of single side and double
side bulk carriers will be added to CSR-BC, in accordance with those of
SOLAS Ch XII/1.
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De‘f?llt’!on We consider that a rule change for CSR Bulk Carriers should be immediately
specified in implemented as follows:
1082 CUEECrl gg:e%egg ‘Rec g(l?%?iifg lsnhg:lﬂzi)seegﬁfﬁi'eldoa{ciizi:lor th;u'k CAMETS [The text will be amended accordingly.
2/25.1.1 RCP .1.1 of CSR | 2010/11/15 g 9 As other international texts are included in CSR BC, a complete review will be Y
attc Res.MSC.223(82) as attached. . . - )
for Bulk o - . . . made and its results will be included in a future rule change.
TS In addition, other requirements referred to in International Conventions may
need to be amended accordingly.
e Please consider
Reg.39(1) '
The spelling of 'shear strake' shall be corrected to 'sheer strake' in the
following sections..
1. Chapter 3, Section 1 Table 4-3:
Shear strake at strength deck
2. Chapter 3, Section 6
7.3.6 Sheer strake
...If the shear strake is rounded, its radius, in mm, is to be not less than 17ts,
LTl where ts is the net thickness, in mm, of Thank you for your comment. This will be considered in the next editorial
1091 [2/2.5.1.1 RCP 3/6.7.3.6 | 2011/6/6 ’ ’ Y y :
111111 the sheer strake. correction.

3. Chapter 11, Section 1

1.1 Cut-outs, plate edges

111

...This also applies to cutting drag lines, etc., in particular to the upper edge of
shear strake and

analogously to weld joints, changes in sectional areas or similar
discontinuities.
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M 2/24/Add.1
KCE1082 SC 82/24/Add

ANNEX 9
RESOLUTION MSC.223(82)
(adopted on 8 December 2006)

ADOPTION OF AMENDMENTS TO THE PROTOCOL OF 1988 RELATING TO
THE INTERNATIONAL CONVENTION ON LOAD LINES, 1966, AS AMENDED

THE MARITIME SAFETY COMMITTEE,

RECALLING Article 28(b) of the Convention on the International Maritime Organization
concerning the functions of the Committee,

RECALLING FURTHER article VI of the Protocol of 1988 relating to the International
Convention on Load Lines, 1966 (hereinafter referred to as the “1988 Load Lines Protocol”)
concerning amendment procedures,

HAVING CONSIDERED, at its eighty-second session, amendments to the 1988 Load
Lines Protocol proposed and circulated in accordance with paragraph 2(a) of article VI thereof,

1. ADOPTS, in accordance with paragraph 2(d) of article VI of the 1988 Load Lines
Protocol, amendments to the 1988 Load Lines Protocol, the text of which is set out in the Annex
to the present resolution;

2. DETERMINES, in accordance with paragraph 2(f)(ii)(bb) of article VI of
the 1988 Load Lines Protocol, that the said amendments shall be deemed to have been accepted
on 1 January 2008, unless, prior to that date, more than one third of the Parties to the 1988 Load
Lines Protocol or Parties the combined merchant fleets of which constitute not less than 50% of
the gross tonnage of the world’s merchant fleet, have notified their objections to the
amendments;

3. INVITES the Parties concerned to note that, in accordance with paragraph 2(g)(ii) of
article VI of the 1988 Load Lines Protocol, the amendments shall enter into force on 1 July 2008
upon their acceptance in accordance with paragraph 2 above;

4. REQUESTS the Secretary-General, in conformity with paragraph 2(e) of article VI of
the 1988 Load Lines Protocol, to transmit certified copies of the present resolution and the text of
the amendments contained in the Annex to all Parties to the 1988 Load Lines Protocol,

5. FURTHER REQUESTS the Secretary-General to transmit copies of this resolution

and its Annex to Members of the Organization, which are not Parties to the 1988 Load Lines
Protocol.
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ANNEX

AMENDMENTS TO THE PROTOCOL OF 1988 RELATING TO THE
INTERNATIONAL CONVENTION ON LOAD LINES, 1966, AS AMENDED

ANNEX B
ANNEXES TO THE CONVENTION AS MODIFIED BY THE PROTOCOL OF 1988
RELATING THERETO

ANNEX I
REGULATIONS FOR DETERMINING LOAD LINES

CHAPTER 11
CONDITIONS OF ASSIGNMENT OF FREEBOARD
Regulation 22 — Scuppers, inlets and discharges
1 In paragraph (4) of the regulation, the reference to “(2)” is replaced by reference to “(1)”.

CHAPTER I1I
FREEBOARDS

Regulation 39 — Minimum bow height and reserve buoyancy

2 In paragraph (1) of the regulation, the words “d; is the draught at 85% of the depth D,
in metres;” are replaced by the words “d; is the draught at 85% of the least moulded depth,
in metres;”.

kksk
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