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Reinforced thickness of ballast and cargo oil
piping

F15.1 Ballast piping passing through cargo tanks and cargo oil pipes passing through
segregated ballast tanks, as permitted by Regulation 49:6-3-6 19.3.6 of MARPOL Annex | as

amended-by-IMO-resolutions-up-to-MERPC.314(74), are to comply with the following

requirements.

F15.1.1 The pipes are to be of heavy gauge steel of minimum wall thickness according to the
table hereunder with welded or heavy flanged joints the number of which is to be kept to a
minimum.

Expansion bends only (not glands) are permitted in these lines within cargo tanks for serving
the ballast tanks and within the ballast tanks for serving the cargo tanks.

Nominal diameter Minimum wall thickness
(mm) (mm)

50 6.3

100 8.6

125 9.5

150 11.0

200 and above 12.5

F15.2 The thicknesses shown in the above table refer to carbon steel.

F15.3 Connection between cargo piping and ballast piping referred to above is not permitted
except for emergency discharge as specified in the Unified Interpretation to Regulation 1.18

of MARPOL Annex | as-amended-bytMO-resolutions-up-to-MERC-314(74).

Nevertheless, provision may be made for emergency discharge of the segregated ballast by
means of a connection to a cargo pump through a portable spool piece. In this case non-
return valves should be fitted on the segregated ballast connections to prevent the passage
of oil to the ballast tanks. The portable spool piece should be mounted in a conspicuous
position in the pump room and a permanent notice restricting its use should be prominently
displayed adjacent to it.

Shut-off valves shall be provided to shut off the cargo and ballast lines before the spool piece
is removed.

F15.4 The ballast pump is to be located in the cargo pump room, or a similar space within
the cargo area not containing any source of ignition.

Note:

1. Rev.6 of this Unified Requirement is to be uniformly implemented by IACS Societies on
ships contracted for construction on or after 1 July 2022.

2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement
(PR) No. 29.
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