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420
attc 3/5.1 Question

Calculating
the scantling
of the plate

strake

2007/11/22
In calculating the scantling of the plate strake A shown in Fig.1 (see attachment), do
we need to apply 1.7+1.0>>3.0+0.5=3.5 mm to the strake A in whole or only to the
EPP A? Please clarify.

a) The effect of heating from sun is assumed to extend 3.0m from weather
deck. This distance 3.0m is the same on both sides of the inner side using the
height in the lowest tank as reference and not as shown in the figure where
different reference points are used to measure the 3m in ballast and in the
cargo tank. The corrosion addition for inner side within 3.0m from weather deck
will then be 1.7+1.7+0.5= 4.0 and 1.0+1.2+0.5= 3.0mm below. There are no
intermediate zones.

b) If  corrosion margin in EPP A is 4.0mm then scantling requirement for the
entire Strake A is determined on the basis of 4.0mm

(Note: This answer is now superseded by the answer to KC ID 1072.)

Y

578
attc 3/5.3.3.4 CI

Inertia /
Stiffness

when web
depth is less

than rule
minimum

2008/3/28 Please clarify how to calculate equivalent moment of inertia /stiffness when web
depth is less than rule minimum. Please see attached file: 3.2 - (CIP) Common Interpretation April 2008 Y

595 3/5.2.1.3 CI

Required
Scantling for

Group
Stiffeners

2008/1/9
 It is understood that the required scantling for grouped stiffeners can be applied to
the stiffeners used with the same scantling in groups longitudinally, vertically or
horizontally regardless of spacing and effective span of stiffeners. Please clarify.

Grouping is limited to one panel (e.g. plates and stiffeners limited by PSM) and
the stiffeners are compared using the requirements stated for grouping within
that panel, based on the requirements in Section 8. The concept of grouping is
based on that we may allow some stiffeners to be slightly below the
requriement, as long as others are well within such that the total strength of that
panel is not compromised

737 Sec 3/
2.1.3 CI

computer
programs for
determinatio

n of
scantlings

according to
CSR and for

FEM
analysis.

2008/4/29

CSR for tankers make a reference to recognized computer programs for
determination of scantlings according to CSR and for FEM analysis. However, in
Section 3, [2.1.3], the term "recognized computer program" is not well defined i.e.
there is no clear procedure or criteria to demonstrate that a computer program is (or
is not) recognized by classification societies.
Can CSR PT2 create a COMMON procedure of recognition of computer programs?

We will consider this task as future development.
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1058 3/2.2.3 Question

Indication of
corrosion

additions in
the plans

placed
onboard ship

2010/8/12

According to Sec.3/2.2.3 CSR DHOT, the plans indicating both the as-built and
renewal thicknesses are to be placed onboard the ship.
In this connection, please advise acceptability of indicating the wastage margin
(corrosion addition), instead of directly indicating the renewal thicknesses as
follows:
Option 1: Indicate renewal thickness formula and corrosion addition indicated
beside the as-built thickness, tas-built of each member.
Option 2: Indicate renewal thickness formula and corrosion addition
DIAGRAMS/SKETCHES similar to CSR DHOT Figure 6.3.1 but also showing typical
transverse sections, profiles or plans with boundaries of tanks and watertight
compartments.
In both options, the following are to be indicated.
(a) The description and formula to obtain renewal thickness (tren = tas-built - tcorr -
town)
(b) The owner/builder specified additional wastage allowance, town, if applicable,
(c) Description to apply higher corrosion addition to entire strake (based on KC420)
Your prompt reply on this matter would be highly appreciated.

Your proposed option 1 is acceptable as long as the information in a, b and c is
provided for all structural members. A common interpretation will be issued
shortly to provide further guidance.
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Common Interpretation (Procedures)  CI-T 5 

Prepared by: CSR PT2 Revision: 1.0 

Calculation of equivalent moment of 
inertia/stiffness
Rule Section 

3/5.3.3.4 Bending requirements of primary support members 
Knowledge Centre Question No 151 

Description

Procedure of calculation of equivalent moment of inertia / stiffness when web depth is less 
than rule required minimum. 

Common Procedure 

Where it is impracticable to fit a primary support member with the required web depth, then it 
is permissible to fit a member with reduced depth provided that the fitted member has: 

(A)  the same moment of inertia or  
(B)  the same maximum deflection  

as that of an imaginary member, which is equivalent to the Rule required member. The 
following procedure should apply. 

1. Create an imaginary member equivalent to that required member with the following 
properties:
Web
 Web depth is to satisfy the required depth 
 Web thickness is to satisfy the minimum thickness and slenderness (s/t) ratio 
 Shear area is to satisfy the required area 

Attached Plate
 Effective width of attached plate is to be taken at mid-span in accordance with 

Section 4/2.3.2.3 
 Thickness of attached plate is to satisfy the local thickness requirements required 

at the mid-span 
Face Plate
 In association with the above web and attached plate, face plate having sufficient 

area is to be attached to meet the required section modulus of mild steel. For this 
purpose, the face plate need not satisfy the minimum thickness and proportion 
(breadth and thickness) requirements. 

 The required section modulus may be reduced to 85% provided that the reduced 
scantlings comply with the Finite Element cargo tank structural analysis 

2. In case where the offered member has uniform beam properties, then the moment of 
inertia of the imaginary equivalent member as calculated in item 1 is the required 
moment of inertia.  

3. In case where there is significant variation of beam properties along the length, then it 
would be adequate to demonstrate that, under the Rule loading, the offered member 
of non-uniform cross section gives equal or less maximum deflection than that of the 
imaginary equivalent member as calculated in item 1. Then the moment of inertia of 
the proposed member may be partially less than the required moment of inertia. 

4. The offered member is to satisfy all the requirements except the required depth. The 
section modulus requirement is to be satisfied with the effective width of attached 
plate at the ends. 

CI-T
5

(Mar.
2008)

KC#578



Common Interpretation (Procedures)  CI-T 5 

Prepared by: CSR PT2 Revision: 1.0 

Implementation date 

This CI is effective from 1 April 2008. 

Background 

This procedure is based on the existing ABS practice. 
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